Sätter AI (Artificial Intelligence) på myror

How big is an ANT brain?
How hard can it be, to program an ANT brain?

Försöker lära mig hur man programmerar AI. Det är lite småknixigt men lyckades få några myror bli “intelligenta” haha 🙂

Att ge dem några sinnen och förmågor och sedan förmå dem reagera på olika situationer och utföra olika uppgifter har varit lite hjärngympa… För att uppnå detta har jag använt mig av en så kallad Finite State Machine (FSM). Det är en sorts “teknik” eller tillvägagångssätt att skapa AI i spel där en karaktär (objekt) kan försättas i olika states. T.ex. ‘RunAway’ ‘FindLeaf’ ‘GoHome’ ‘FindMate’ osv.

Det har varit svårt att förstå en del saker, men tror jag hajjat den grundläggande mekaniken nu. Nästa steg är att försöka förstå och skapa en stack-baserad FSM. För att förmå myrorna kunna växla mellan de olika states på ett enklare sätt. Problemet nu är att jag överskridit gränsen för hur många events man får ha i verktyget jag använder för att skapa spelet. 🙁

Nedan kan man se hur det blivit hittills. Det finns fortfarande 1-2st buggar för att jag har inga fler events att använda. Jag kan alltså inte få dit mer funktioner och det behövs en till för att få bort buggarna.

Direkt länk till spelet: The Brain Of Ants

The Brain Of Ants

Leave a Reply